Σίγουρα σε μια δύσκολη κατάσταση έχεις νιώσει το πρόσωπό σου να δείχνει έξαψη ή χλωμιάζει από τρόμο. Πολλές φορές το δέρμα μας αντικατοπρίζει τα συναισθήματά μας, είναι σαν τον καθρέφτη της ψυχής μας.
Ίσως έχεις ήδη παρατηρήσει ότι η ψωρίαση εμφανίζεται περισσότερο ή πιο συχνά σε στρεσογόνες φάσεις της ζωής σου. Το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη ή/και αδρεναλίνη όταν είμαστε αγχωμένοι.
Επιπλέον, προωθείται ο πολλαπλασιασμός των λεγόμενων κερατινοκυττάρων. Αυτά τα δερματικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της κεράτινης στοιβάδας και ρόλος τους είναι να προστατεύουν περιοχές που δέχονται έντονη πίεση, όπως πτέρνες, αγκώνες ή γόνατα. Σε άτομα με υγιές δέρμα, τα νεοσχηματισμένα κύτταρα χρειάζονται περίπου 28 ημέρες για να μεταναστεύσουν στην επιφάνεια του δέρματος. Επομένως, η αυξημένη παραγωγή λόγω άγχους δεν αποτελεί πρόβλημα.
Στα άτομα με ψωρίαση όμως, η παραγωγή κερατινοκυττάρων είναι ήδη υπερδραστήρια και χρειάζεται λιγότερο από μία εβδομάδα για να φτάσουν τα νέα κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό σημαίνει κερατινοκύταρα παράγονται και συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος τέσσερεις φορές πιο γρήγορα από ότι στο υγιές δέρμα, σχηματίζοντας ένα είδος κάλου, τις ψωριασικές πλάκες. Και το άγχος ευνοεί αυτή την υπερβολική ανάπτυξη ακόμα περισσότερο.
Οι περίοδοι χαλάρωσης είναι σημαντικές για όλους μας, αλλά η ψυχική υγεία είναι προτεραιότητα, ειδικά για τα άτομα με ψωρίαση. Το άγχος, οι ανησυχίες ή οι φόβοι μπορούν κυριολεκτικά να μπουν κάτω από το δέρμα μας και να οδηγήσουν σε μία έξαρση της ψωρίασης - και αυτή με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει το άγχος ... ένας φαύλος κύκλος!
Πιθανότατα σου έχουν πει πολλές φορές, να προσπαθείς να χαλαρώνεις όταν η επιδερμίδα σου δείχνει ξεκάθαρα ότι έχεις άγχος για μεγάλο διάστημα. Μπορείς όμως;
Ας είμαστε ειλικρινείς: όχι πάντα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγεί κανείς από έναν κουραστικό κύκλο σκέψεων. Ο καθένας μας θα πρέπει να δοκιμάσει τι λειτουργεί καλύτερα για εκείνον(ην). Για πολλά άτομα με ψωρίαση, για παράδειγμα, η γιόγκα είναι ιδανική για να εστιάσουν στο παρόν.
Στο χαλάκι της γιόγκα, μπορεί να ξεχάσουν την ταραχώδη καθημερινότητα. Άλλοι χαλαρώνουν καλύτερα όταν κάνουν κάποια δημιουργική εργασία: η ζωγραφική, η γραφή ή κηπουρική, ή η χειροτεχνία με ξύλο, μαλλί ή ύφασμα απαιτεί πλήρη συγκέντρωση και μεταφέρει ένα ευχάριστο συναίσθημα ότι έχεις δημιουργήσει κάτι.
Άλλοι χειρίζονται καλύτερα τις ανησυχίες και τους φόβους τους όταν μπορούν να μιλήσουν για αυτές με φίλους ή να αποσυρθούν για να διαβάσουν ένα καλό βιβλίο, να δοκιμάσουν μια νέα συνταγή ή να αγκαλιάσουν ένα κατοικίδιο ζώο.
Τα άτομα με ψωρίαση υποφέρουν συχνά από σεξουαλικές διαταραχές που όχι μόνο επιβαρύνουν τη σχέση τους, αλλά κυρίως τον ψυχισμό τους.
Εάν δεν αισθάνεσαι άνετα με το δέρμα σου, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο. Η ψωρίαση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική καθώς εκτός από κνησμό και κάψιμο μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να γίνει το σεξ παράγοντας άγχους στη ζωή και να βρεθεί κανείς στη μέση ενός φαύλου κύκλου.
Σε τέτοιες καταστάσεις οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε την τάση να αποσυρόμαστε. Αλλά αυτή δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε για αυτό. «’Ελα κοντά» και μιλήσε με το σύντροφό σου για τους φόβους σου, τα συναισθήματά σου και φυσικά μη διστάσεις να μιλήσεις με το δερματολόγο σου.
Ο δερματολόγος σου γνωρίζει καλά ότι η ψωρίαση στα γεννητικά όργανα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική για τον ασθενή και μπορεί να σε βοηθήσει.
Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία. Δώστε προσοχή στον εαυτό σου και στο δέρμα σου. Εάν δεν είσαι σίγουρος εάν το άγχος επιδεινώνει τις εξάρσεις σου ή ότι κάτι άλλο θα μπορούσε να είναι η αιτία ή ίσως δεν ξέρεις τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τους φόβους και τις ανησυχίες σου μίλησε με τον δερματολόγο σου. Ο γιατρός σου έχει μεγάλη εμπειρία από την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και μπορεί να σε συμβουλέψει.
1.Δώσε προσοχή στον εαυτό σου Κάνε διαλείμματα και αφιέρωσε χρόνο για τον εαυτό σου, άκουσε τις επιθυμίες και τα συναισθήματά σου. Αφιέρωσε χρόνο για τα πράγματα που απολαμβάνεις
2.Υγιής αυτοεκτίμηση Να έχεις αυτοπεποίθηση γιατί μπορείς να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις. Δώσε προσοχή στα δυνατά σου σημεία και επαίνεσε τον εαυτό σου για αυτά!
3.Κοινωνικές επαφές Είτε πρόκειται για φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους, οι κοινωνικές επαφές είναι σημαντικές για την ευεξία μας. Πέρασε χρόνο με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για σένα και απόλαυσε την παρέα τους
4.Δοκιμάσε κάτι καινούριο Δοκιμάστε κάτι καινούργιο όπως ένα νέο εστιατόριο, μια νέα συνταγή ή ένα νέο άθλημα. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό και ανανεωτικό.
5.Αφιερώσε χρόνο για να σκεφτείς Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα; Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να αναλογιστούμε τι συνέβη και να το βαθμολογήσουμε σωστά για τον εαυτό μας
6.Εστίασε στα όμορφα πράγματα στη ζωή Μην κάνεις τα προβλήματα μεγαλύτερα από ό,τι είναι. Συχνά τείνουμε να εστιάζουμε στις κρίσεις και ξεχνάμε τις υπέροχες πλευρές της ζωής μας
7.Η αλλαγή είναι μέρος της ζωής Είναι φυσιολογικό να μην έχεις πάντα τον έλεγχο σε όλα. Ορισμένες εξελίξεις μας εκπλήσσουν, άλλες μας φαίνονται εύκολες ενώ εκπλήσσουν άλλους. Προσπάθησε να αξιολογήσεις αυτές τις αλλαγές ως θετικές επιρροές στη ζωή και να τις αποδεχτείς.
8.Θέσε στόχους Δόσε όλη την προσοχή σου στους προσωπικούς σου στόχους. Τι θέλεις να πετύχεις; Θέσε έναν συγκεκριμένο στόχο, κατά προτίμηση με καθορισμένη ημερομηνία, και άρχισε να εργάζεσαι για την επίτευξή του.
9.Αποδέξου τις προκλήσεις Οι προκλήσεις μας βοηθούν να αναπτυχθούμε. Δυστυχώς, συνήθως δεν το συνειδητοποιούμε μέχρι να λύσουμε ένα πρόβλημα ή να ξεπεράσουμε ένα εμπόδιο και να νιώσουμε περήφανοι γι αυτό. Αναλογιστου τι έχεις ήδη κατακτήσει και δες κάθε πρόκληση σαν μια νέα ευκαιρία να εξελιχθείς περισσότερο.
10.Το ποτήρι είναι μισογεμάτο Μια θετική και αισιόδοξη στάση είναι καλύτερη για την ψυχική υγεία και θα κάνει τη ζωή σου πιο αξιόλογη. Δοκίμασέ το!
Πηγές:
https://gesund.co.at/wie-die-psyche-psoriasis-beeinflusst-34612/ (προσπελάστηκε στις 13.9.2021)
Bilder: © Shutterstock / Zigres