Ειδικά στην ψωρίαση οι διατροφικές συνήθειες και το σωματικό βάρος παίζουν σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν τροφές που ανεχόμαστε καλύτερα από άλλες, αφού κάποιες μπορεί να συνοδεύονται από κοιλιακό πόνο ή δερματικές διαταραχές. Επίσης, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό μας ή να τις ενισχύσουν, ενώ άλλα τις καταστέλλουν. Οι ασθενείς με ψωρίαση είναι καλό να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τους.
Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα λίπη και τα λιπαρά οξέα που είναι από τα πιο σημαντικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μέσα από τις διατροφικές μας επιλογές εμπλουτίζουμε τις μεμβράνες σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας, σε όλα τα όργανα και φυσικά και στα αγγεία μας. Ακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως στεαρικό και παλμιτικό οξύ βρίσκονται στα ζωικά λίπη και βούτυρα και συνεισφέρουν στην σταθερότητα των μεμβρανών. Αυτά πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Μεταξύ των λιπαρών οξέων, τα μονοακόρεστα ωμέγα-9 και τα πολυακόρεστα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι ίσως τα πιο σημαντικά, καθώς μπορούν να επηρεάσουν πολλές λειτουργίες και διαδικασίες στο σώμα μας.
Τα μονοακόρεστα ωμέγα-9 λιπαρά οξέα βρίσκονται στο ελαιόλαδο και βελτιώνουν τη ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών μας. Τα πολυακόρεστα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα συχνά αναφέρονται ως «απαραίτητα λιπαρά οξέα» γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να τα παράγει και γι’ αυτό πρέπει να τα προσλαμβάνουμε με την τροφή. Και τα δύο αυτά λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σώματός μας καθώς ενισχύουν την ελαστικότητα των κυτταρικών μεμβρανών μας και εμπλέκονται σε κρίσιμους βιοχημικούς μηχανισμούς μέσα από τους οποίους μπορεί να επηρεάζουν την εξέλιξη χρόνιων ή οξείων ασθενειών. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν τη διαδικασία πήξης του αίματος και τη φλεγμονή.
Φαίνεται ότι σωστή αναλογία ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι σημαντική. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί, σαρδέλα και σολωμός, στα καρύδια, στο λιναρόσπορο και στα ωμέγα-3 εμπλουτιμένα αυγά. Έχει φανεί ότι τα ω-3 μειώνουν τη φλεγμονή. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως σε φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο. Σύμφωνα με έρευνες, για την καλή λειτουργία του σώματός μας, θα πρέπει τα ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο σώμα μας να είναι σε ίδια αναλογία με τα ω-3 λιπαρά οξέα, και σε κάθε περίπτωση όχι περισσότερο από 4 φορές περισσότερα.
Η διατροφικές μας συνήθειες τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αυξήσει την πρόσληψη κορεσμένων και ω-6 λιπαρών οξέων, ενώ έχουν μειώσει την πρόσληψη ω-3 και ω-9 λιπαρών οξέων, διαταράσσοντας την υγιή ισορροπία των μεμβρανών του σώματός μας.
Οι ασθενείς με ψωριαση θα πρέπει να αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά, τη ζάχαρη, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ. Μία διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κοτόπουλο, δημητριακά ολικής άλεσης φαίνεται να αποτελεί μία ασφαλή ανοσοενισχυτική αγωγή για άτομα με ψωρίαση.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχονται κυρίως σε φυτικά έλαια όπως ο λιναρόσπορος, η σόγια, το κραμβέλαιο και το καρυδέλαιο, καθώς και στα ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα, η πέστροφα, το σκουμπρί, ο βακαλάος και ο τόνος. Ωστόσο, επειδή τα θαλασσινά ψάρια μπορεί να είναι μολυσμένα με ρύπους σήμερα, είναι καλύτερο να τρώτε συχνότερα ψάρια όπως σαρδέλες που ζουν στην επιφάνεια του νερού και δεν μολύνονται με ρύπους.
Πηγές:
https://www.hautinfo.at/ernaehrung-bei-psoriasis (προσπελάστηκε στις 5. August 2021)
https://www.minimed.at/medizinische-themen/haut/psoriasis-ernaehrungstipps/ (προσπελάστηκε στις 5. August 2021)
Bilder: © Shutterstock / Oksana Slepko